✓Directe communicatie met energie adviseur
✓Snelle service én korte doorlooptijden
✓Scherpe prijs
✓Flexibele opnametijden​
Energielabel uitgelegd

Energielabel uitgelegd

door

in

Het is een vraag die veel huiseigenaren, kopers en verkopers zich stellen. In deze blog leggen we stap voor stap uit wat een energielabel inhoudt, en dat doen we aan de hand van een herkenbare voorbeeldwoning.

Of u nu gaat kopen, verkopen of verbouwen – het energielabel speelt een steeds grotere rol. Het biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning en helpt u bij het maken van slimme keuzes voor verduurzaming.

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Dit label loopt van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel wordt bepaald door een gecertificeerd energieprestatie-adviseur (EP-adviseur), die uw woning beoordeelt op basis van drie zogeheten BENG-indicatoren:

  1. BENG 1 – Energiebehoefte: hoeveel energie is er nodig om het binnen comfortabel warm te houden?
  2. BENG 2 – Primair fossiel energiegebruik: hoeveel fossiele energie (zoals gas of olie) wordt er daadwerkelijk gebruikt?
  3. BENG 3 – Aandeel hernieuwbare energie: in hoeverre wordt er gebruik gemaakt van duurzame bronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp?

Van deze drie is BENG-indicator 2 het belangrijkst voor het bepalen van het uiteindelijke energielabel.

Energielabel uitgelegd, wat is een enegrielabel en bijbehorende beng 2 waarde

Veel huiseigenaren vragen zich af: Wat houdt mijn energielabel in en hoe kan ik het verbeteren? In deze blog helpen we je op weg door verduurzamingsmaatregelen inzichtelijk te maken. Om het zo praktisch mogelijk te houden, werken we met een voorbeeld: een typisch Nederlandse doorzonwoning uit de jaren ‘70.

Onze voorbeeldwoning is een tussenwoning met een kap, voorzien van houten kozijnen en enkele beglazing. De woning heeft één rekenzone en voldoet aan de standaard bouwkenmerken van die tijd:

  • Bouwjaar: 1970
  • Woonoppervlakte (GO): 125m2 grootte voor een rijwoning
  • Beglazing: enkel glas
  • Isolatie: onbekend, overeenkomstig met het bouwjaar
  • Ventilatie: natuurlijke ventilatie
  • Verwarming/warm water: Hr 100 ketel van voor 2015, klasse onbekend
  • Kruipruimte: aanwezig geen aanvullende isolatie

Aan de hand van deze basis laten we zien welke maatregelen je kunt nemen en wat ze opleveren voor je energielabel. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet alle maatregelen die je energielabel verbeteren, automatisch de meest logische of rendabele keuzes zijn. Laat je daarom altijd goed informeren en adviseren voordat je aanpassingen doorvoert!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *